Ikväll åt vi hamburgare med egenbakade bröd till middag. Visst tog det sin lilla stund att göra bröden, men det var så värt det!
Ständiga hjälpredan i köket. Ville inte så mycket baka som hon vill smaka degen :).
Visst blev de fina & väldigt goda våra bröd! Jag tyckte förresten att det kunde vara snyggt & gott att blanda ut de klassiska sesamfröna med linfrön. Gott blev det, men inte så smidigt då linfröna inte ville sitta kvar på bröden. Hala rackare!
Goda tillbehör är ett måste till burgare!
Det ser kanske ut som att det saknades något på tallriken, men en burgare & lite grönsaker därtill räckte alldeles utmärkt en måndagskväll som denna.
Vill du göra mina hamburgerbröd?
Hamburgerbröd
ca 16 st
1 paket jäst (à 50 g)
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
ca 12-13 dl vetemjöl special
1 ägg
sesamfrön, gärna både svarta & vita
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.