Skattkistan

Sweet sick sunday.
 
 
 
I söndags, när sjukan (jag hade feber fredag-söndag) så smått började lämna min kropp så tog vi en liten promenad här i Åryd jag och min lilla familj. Det är så roligt att promenera kring med lilltjejen för det märks hur roligt hon tycker vartenda steg hon tar är. Världen är ju stor & spännande! Och allt finns kvar för henne att upptäcka. Både smått och stort!
 
Blir lite sentimental när jag tänker på detta. Speciellt ikväll när jag sett Jills verandra med Kristian Gidlund som gäst. Jag blir så ledsen när jag tänker på att han (och många andra) får lämna världen & sina kära alldeles för tidigt.
 
Inför stoppet.
 
Några dagar kvar av februari, lika många dagar kvar innan mitt (vårt) köpstopp inträder. Planen är att ha en helt köpfri månad i mars, men jag vet redan nu att det blir ett avbrott den 11/3 då jag ska ha Pomp de Lux-party här hemma :). 
 
Köpstoppet i sig är bra tror jag, och så passar det fint med en månad som är snäll mot plånboken inför en april med ett besök i Paris & en maj med en tur till Singapore.
 
Hur som helst så passade jag på att shoppa lite inför detta stopp idag när jag fick en kvart över innan dottern skulle hämtas på förskolan :). Ett par jeans, en blus, två linnen, två tröjor, en kofta & ett par träningsbrallor för 650 kronor efter diverse rabatter & bonuscheckar hos H&M. Sån shopping gillar jag! 
Burgare med egna bröd.
Ikväll åt vi hamburgare med egenbakade bröd till middag. Visst tog det sin lilla stund att göra bröden, men det var så värt det!
 
Ständiga hjälpredan i köket. Ville inte så mycket baka som hon vill smaka degen :).
 
Visst blev de fina & väldigt goda våra bröd! Jag tyckte förresten att det kunde vara snyggt & gott att blanda ut de klassiska sesamfröna med linfrön. Gott blev det, men inte så smidigt då linfröna inte ville sitta kvar på bröden. Hala rackare!
 
Goda tillbehör är ett måste till burgare!
 
Det ser kanske ut som att det saknades något på tallriken, men en burgare & lite grönsaker därtill räckte alldeles utmärkt en måndagskväll som denna.
 
Vill du göra mina hamburgerbröd?
 
Hamburgerbröd 
ca 16 st
1 paket jäst (à 50 g)
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
tsk socker
1/2 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
ca 12-13 dl vetemjöl special
1 ägg
sesamfrön, gärna både svarta & vita
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och rör om. Värm till 37°C. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, ev gurkmeja och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
 
Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
 
Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar, ett per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till lätt så de plattas till lite. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
 
Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.