Skattkistan

Elsas citron- och vallmokaka.
 
I förra veckan bjöd vi hem Petters bröder och deras familjer på lite middag, barnbus, bebismys och renoveringstitt och då passade jag på att baka den här goda kakan som jag sett på Elsas härliga blogg. Serverade min kaka med grädde och lite vinbär, men den smakar lika gott i sin ensamhet :).
 
Nedan har ni receptet om ni skulle bli sugna på att testa. Såklart ni ska!
 
Elsas citron- och vallmokaka.
200 g ekologiskt smör, rumstempererat + lite till formen
3 1/4 dl mjöl + lite till formen
2 1/4 dl socker
3 ekologiska ägg
1 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
4 msk blå vallmofrön
2 msk rivet citronskal
1/4 dl grädde
85 g ricottaost

Sockerlag:
Saften från 1 citron
1 dl vatten
1/2 dl socker

Börja med att sätta ugnen på 175°C och sen vispa smör och socker poröst. Kläck ner ett ägg i taget i smeten och vispa under tiden. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål tillsätt det lite i taget tills allt är i. Vispa försiktigt.

Vänd ner vallmofrön och rivet citronskal. Häll i ricottan och grädden och vispa sen igenom allt en sista gång. Smöra en avlång form och pudra tunt med mjöl. Vänd ner smeten.

Grädda kakan i ugnen i ca 45 minuter och gör sockerlagen under tiden. Koka upp vattnet, citronsaften och sockret i en kastrull och låt koka ner till hälften (håll koll på detta, jag råkade bränna mitt första försök). Häll sen sockerlagen över den heta, gyllenbruna kakan så blir den knaprig och syrlig på utsidan. Vänd upp på galler och låt kakan svalna helt innan du skär upp.

 

En spännande höst!
Sakta i backarna. Nä, jag anser inte att hösten är här ännu, men jag ser ändå fram emot den höst som så småningom kommer!
Jag och min kollega (och vän) Jenny i Fröken Rut Städ kommer att ombilda vårt handelsbolag till aktiebolag. Det lilla företag som vi startade för snart sex år sedan börjar växa ur sina skor så då gäller det att handla :). Verksamheten i företaget kommer att fortgå och säkert fortsätta att växa även under hösten. Vi kommer förhoppningsvis att kunna hjälpa fler familjer få mer tid över till att hänga med varandra och troligtvis även fixa en och annan flyttstädning.
När det gäller mitt "vanliga" jobb så kickar vi igång och börjar arbeta med nya funktioner till eEkonomi direkt efter semestern, sen blir det rolig kick-off, ledarskapsutbildningar, utvecklarkonferens i Berlin, en sväng eller två till Oslo och säkert en himla massa mer kul som jag inte vet om ännu :).
Hemma är det inte heller stiltje. I vårt hus har vi nu påbörjat en omfattande renovering av vår övervåning och den kommer att fortsätta under hösten och en bit in på vintern också (är planerat att vara klart första veckan i december!). Det kommer krävas att vi gör en massa jobbiga men roliga val misstänker jag, typ vilken sorts kamin vi vill ha, hur vi vill ha golvet slipat, ska vi ha heltäckningsmatta i sovrummet, hur ska vi tänka med förvaring nu när vår vind "försvinner" och vad ska vi välja för kakel till väggarna i det nya badrummet?! Play safe, eller go wild :). We'll see.
Vi är värdar för byns cykelfest i slutet av augusti så det blir det lite småpyssel med framöver och så har P både en och två resor planerade med jobb och vänner. Jag hoppas även att vi hinner med att hitta på lite roliga saker bara han och jag. Den där viktiga egen- och vuxentiden ni vet:). 
Digitala kalendrar till trots så tror jag det får bli en ny fin och manuell också för min del. Gillade denna från Lagerhaus.
 
En gång, två gånger Öland.
Precis i början på min semester åkte jag och tjejerna en sväng till Öland för att hänga där tillsammans med min syrra Lina och hennes lilla Noomi, och imorgon åker vi tillbaka igen. Denna gången åker vi hela familjen och på plats i stugan är både mormor och morfar :)
Vi hoppas förstås på skönt väder, så att det kan bjudas på ett dopp eller två. Men är vädret mindre bra tar vi kanske en tur norröver på ön och kollar runt lite, eller så gör vi kanske en utflykt till Astrid Lindgrens Värld. Vi får se :). 
Har ni några bra Ölands-tips i bakfickan, hojta gärna :).
 
Ett par bilder från Öland för två veckor sedan...
Alla flickorna i familjen samlade ♥.
Kvällssol på väg till kvällsbad.
Sötaste nakenfisarna på ön!
Hand i hand med morfar. 
Att skvätta ner mamma är en hit!
Härlig sandlek.
Hej hej hästarna.